Get Fit 2 Sport

Get Fit 2 Sport

Sporten heeft veel gezondheidsvoordelen maar om daar maximaal van te kunnen genieten, moeten mensen wel in veilige omstandigheden sporten. Het is een basistaak van trainers en sportdocenten om die omstandigheden te creëren en op die manier het risico op blessures laag te houden. Maar ook sporters zelf moeten beseffen hoe belangrijk veilige omstandigheden en blessurepreventie zijn.  Onder het motto “jong geleerd is oud gedaan” kunnen we jonge sporters de principes van sportletselpreventie bijbrengen, zodat ze leren dat sport altijd met veiligheid hoort samen te gaan.

Met dat doel voor ogen ontwikkelde de Universiteit Gent in de periode 2016-2018 in opdracht van de Vlaamse minister van Sport het “Get Fit 2 Sport”-programma voor sporttrainers en -lesgevers. Via de bijscholingen van Get Fit 2 Sport wordt de trainer/lesgever opgeleid om sportletselpreventie op een wetenschappelijk onderbouwde manier aan bod te laten komen in trainingen of lessen. Belangrijk is dat de oefenstof toegankelijk en haalbaar is en in bestaande trainingen of lessen kan worden geïntegreerd.

Blessures voorkomen hangt van veel factoren is. Daarom omvat het programma niet minder dan tien strategieën. Elke strategie is even belangrijk. Pas als alle strategieën in balans zijn, is het preventieve effect maximaal. Trainers en sportdocenten moeten van die gedachte doordrongen zijn, want het is bij hen dat sportletselpreventie begint!

 

DE 10 STRATEGIEËN

1. Rompstabilisatietraining

2. Warming-up en cooling-down

3. Stretching

4. Correcte spring- en landingstechniek

5. Functionele krachttraining

6. Balanstraining

7. Geschikte sportmaterialen, kledij, schoenen en omgeving

8. Vermijd hervalblessures

9. Luister naar je lichaam

10. Multifactoriële aanpak

 

Volg de bijscholing Get Fit 2 Sport

In twee sessies (telkens theorie en praktijk) van 3 uur wordt de sporttrainer, -begeleider of -docent opgeleid om sportletselpreventie aan bod te laten komen. Het belang van sportletselpreventie, de verschillende preventiestrategieën en de diverse mogelijkheden om letselpreventie te organiseren, worden uitgelegd. Via actieve leermomenten wordt een brede waaier van oefenstof aangeboden, die onmiddellijk in de praktijk kan worden gebracht. 

Voor leerkrachten LO en multisportbegeleiders zijn er 'Get Fit 2 Sport'-bijscholingen via volgende organisaties:

  • Leerkrachten LO secundair onderwijs: BVLO en afzonderlijke onderwijsnetten
  • Multisportbegeleiders: Sportwerk Vlaanderen, ISB en VTS-plus

Voor sportspecifieke trainers zijn er bijscholingen 'Get Fit 2 Karate', 'Get Fit 2 Hockey', 'Get Fit 2 Football', enz. De lesgevers van de bijscholingen zijn zelf actief in de desbetreffende sporttak en dus goed geplaatst om een preventieve boodschap op maat van de sport in kwestie te brengen.

Voor de volgende sportactiviteiten bestaan specifieke bijscholingen: atletiek, badminton, baseball/softball, basketbal, boksen, dansen, fitness, gymnastiek, handbal, hockey, judo, karate, klim- en bergsport, paardrijden, risicovechtsporten, roeien, rugby, schermen, voetbal, waterski en wielrennen.

De organisatie van deze bijscholingen is in handen van de betreffende sportfederatie.

Meer info via www.gsv-events.be/letselpreventie

 


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden