Blaren

Een blaar of ‘blein’ is een tweedegraadsbrandwond die ontstaat door wrijving. De huid wordt rood, waarna bloedplasma zich ophoopt onder de opperhuid.

Je kunt een blaar het beste gesloten laten en beschermen met een pleister; dan droogt ze vanzelf in. Als je blijft sporten, dan kan de blaar scheuren en kan het letsel groter worden. Om dat te voorkomen, kun je de blaar laten openmaken door een arts of verpleegkundige, want daar is kennis en steriel materiaal voor nodig.

Voetblaren kun je als volgt voorkomen:

  • Draag naadloze sokken of kousen die niet alleen van katoen zijn gemaakt.
  • Loop nieuwe sportschoenen thuis in.
  • Smeer de gevoelige plakjes op de voeten voor het sporten in met vaseline of behandel ze met een deodorantspray of -stick. Dat beschermt tegen vocht dat de huid week maakt.
  • Zet leren sportschoenen naar de voet door ze aan te trekken (met sokken), normaal vast te rijgen, 20 minuten te laten weken in warm water en aan de voeten te laten drogen. Smeer vervolgens het leder op de plaatsen waar de schoen nog knelt in met vaseline.
  • Als je een pijnlijke rode plek krijgt tijdens het sporten, dan kun je daar een blarenpleister (type Compeed) aanbrengen. Dat kan ook met tape die je in de apotheek kunt vinden.

Handblaren kun je voorkomen met aangepaste handschoenen of tape.


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden