Voorstekruisbandletsel

De voorste kruisband van je knie voorkomt dat je onderbeen verder naar voren schiet dan je dij. Knieën zitten op een delicate plaats: ver onder het zwaartepunt, waardoor haast het hele lichaamsgewicht erop inwerkt bij een bruuske stop of draaibeweging, en op zo’n hoogte dat je knie bij een trap of botsing vaak vol wordt geraakt. In sporten met veel korte draaibewegingen, zoals balsporten en skiën, zijn er veel voorstekruisbandletsels.

Meestal weet de sporter precies wanneer het gebeurd is. Hij voelde ‘iets knappen’ en er was meteen een felle pijn. Vaak ontstaat er ook een bloeding in de knie, waardoor die dik en pijnlijk wordt en het slachtoffer het gewricht nog nauwelijks kan belasten.

Een blessure van de voorste kruisband is een ernstig en vaak voorkomend sportletsel, waar je altijd mee naar een arts moet. Soms is chirurgie nodig; in andere gevallen volstaan spierversterkende en stabiliserende oefeningen. Als die goed worden uitgevoerd, kan een genezen kruisband even sterk of nog sterker zijn dan vóór de blessure.


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden