Enkeldistorsie

Enkelverstuikingen zijn goed voor 15 procent van alle sportletsels. Als je deze banale blessure verkeerd aanpakt, dan blijft de enkel minder stabiel voor de rest van je leven. Bijna één op de drie sporters heeft last van een oude enkelblessure.

Een verstuiking wordt ook ‘verrekking’, ‘verzwikking’ of ‘distorsie’ genoemd. Telkens gaat het om een acuut gewrichtsletsel zonder breuk of ontwrichting, waarbij het probleem in één of meer ligamenten zit of in het gewrichtskapsel. Die weefsels kunnen te veel gerekt zijn, gedeeltelijk gescheurd (partiële ruptuur) of helemaal doorgescheurd (volledige ruptuur).

De symptomen zijn:

  • zwelling
  • pijn
  • blauwe verkleuring
  • moeite om het gewricht te gebruiken of te belasten.

De verkleuring zit vaak lager dan het letsel, aan de rand van de voetzool, omdat het bloed zakt.

Voor de eerste hulp pas je de BRICO-regels. Als de klachten na een paar dagen niet verbeteren, laat je dan onderzoeken door een arts. Belangrijk is dat een verstuikte enkel niet te lang onbeweeglijk wordt gemaakt (geïmmobiliseerd). Een gipsverband is soms nodig, maar de periode van onbeweeglijkheid moet zo kort mogelijk worden gehouden. Vaak kun je een verstuikte enkel al na een paar dagen belasten, zoveel als de pijn toelaat. Volg het advies van je arts of fysiotherapeut en doe oefeningen om het gewricht soepel en sterk te houden.

 


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden