Veel voorkomende blessures

Veel voorkomende blessures

Veel voorkomende blessures ter hoogte van:


Spieren

Spierverrekkingen en -scheuren

Een verrekking heb je als een spier te sterk uitrekt. Bij spierscheuren gaan spiervezels kapot. De sporter voelt een plotse, hevige pijn, als van een zweepslag en kan het lidmaat niet meer of niet goed meer gebruiken. Bij een scheur van de achillespees kan je bijvoorbeeld niet meer op de tenen staan. Soms is er een indeuking, zwelling of verkleuring.

Bij verrekkingen en lichte scheuren is BRICO meestal voldoende. De eerste dagen moet de spier rusten om het natuurlijke genezingsproces kansen te geven. Na een week kun je de spier weer gebruiken, maar voorzichtig en zonder dat je pijn krijgt. Bij ernstiger scheuren is een revalidatieprogramma van vier tot zes weken nodig en soms een operatie.

 

Spier ontsteking

 

Spier dysfunctie

 

 

Pezen 

Peesontsteking

 

Peesverrekking en -scheuren

 

 

Botten

gewone botbreuk

Als volwassen sporters een botbreuk oplopen, in het voetbal of het skiën bijvoorbeeld, is dat meestal snel duidelijk. Een open breuk, waarbij de huid kapotgaat, is amper te miskennen en ook gesloten breuken komen doorgaans gauw aan het licht door de felle pijn en zwelling die ze veroorzaken. Elke botbreuk moet door een arts worden behandeld.

 

Groenhoutfractuur

Bij kinderen en tieners zien we geregeld groenhoutfracturen, die veel minder opvallend zijn. Het bot breekt dan als een twijgje waarvan de schors intact blijft. Het kind heeft vaak alleen maar wat pijn en zwelling, en op de röntgenfoto zie je niet meer dan een knikje of bultje. Groenhoutfracturen genezen snel, al is meestal toch een gips nodig.

 

Salter-Harrisfractuur

Doordat kinderen nog kraakbeen hebben aan de uiteinden van hun botten, kunnen ze ter hoogte van hun groeischijven een zogenaamde Salter-Harrisfractuur oplopen. Die moet goed in de gaten worden gehouden, omdat zo’n breuk ertoe kan leiden dat het bot niet lang genoeg wordt of kromgroeit. In ernstige gevallen is een botverlengende operatie nodig.

 

 

Gewrichten

Verstuiking of distorsie

Een verstuiking wordt ook ‘verrekking’, ‘verzwikking’ of ‘distorsie’ genoemd. Telkens gaat het om een acuut gewrichtsletsel zonder breuk of ontwrichting, waarbij het probleem in één of meer ligamenten zit of in het gewrichtskapsel. Die weefsels kunnen te veel gerekt zijn, gedeeltelijk gescheurd (partiële ruptuur) of helemaal doorgescheurd (volledige ruptuur).

De symptomen zijn:

  • zwelling
  • pijn
  • blauwe verkleuring
  • moeite om het gewricht te gebruiken of te belasten.

 

Ontwrichtingen

Adviseer de sporter ter plaatse te blijven en het getroffen gewricht zo weinig mogelijk te bewegen of te belasten. Probeert het gewricht niet zelf terug in de normale stand te brengen, maar neemt meteen contact op met een arts. In afwachting van medische hulp kun je een gesloten ontwrichting voorzichtig koelen met ijsblokjes in een zakje water. Doe dit niet bij een open ontwrichting!

 

Hyperlaxiteit

Hyperlaxiteit, ook overbeweeglijkheid of hypermobiliteit genoemd, is geen ziekte maar een erfelijke aanleg waardoor gewrichten voorbij hun normale grens kunnen worden gestrekt. Mensen met hyperlaxiteit kunnen bijvoorbeeld hun duim tegen hun arm plooien, of hun ellebogen en knieën overstrekken. Dat brengt een verhoogd risico op verzwikken en ontwrichten mee. Zowat 5 procent van de bevolking wordt geboren met hyperlaxiteit. Het kenmerk komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Als er klachten zijn, dan beginnen die vaak al in de kinderjaren, vooral als kinderen sporten. De symptomen worden soms verward met groeipijnen. Het verschijnsel neemt af met het opgroeien en stabiliseert zich bij meisjes rond tien jaar, en bij jongens twee jaar eerder.

Het kan helpen oefeningen te doen waardoor je extra controle krijgt over het opspannen van de spieren. Zo kunnen die het werk van de gewrichtsbanden deels overnemen. Een vroege diagnose is belangrijk, zodat de nadelen kunnen worden aangepakt of voorkomen, en de voordelen benut. Hyperlaxiteit kan namelijk een troef zijn voor sporten als ballet, gymnastiek of hoogspringen, waarvoor je soepele gewrichten moet hebben.

 

Zenuwen

 


Onderliggende pagina's:

Voorstekruisbandletsel
Enkeldistorsie
Verstuikte teen of vinger
Liesblessure
Hamstringblessure
Shin Splint
Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) of runner's knee
Schouderpeesontsteking
Wervelletsel