Basisinformatie over het bewegingsapparaat

Basisinformatie over het bewegingsapparaat


Het bewegingsapparaat bestaat uit spieren, pezen, botten, gewrichten en zenuwen. Al deze onderdelen zorgen ervoor dat de mens zich kan voortbewegen, met elke hun eigen functie en bijdrage. 

Spieren

Om arbeid te leveren, heeft een spier zuurstof en dus ook bloed nodig. Spieren zien rood omdat ze goed worden doorgebloed. Tijdens het sporten zijn de arm- en beenspieren voortdurend in het getouw en beïnvloeden ze elkaar bij elke plooi- en strekbeweging. Als je een halter optilt, trekt je je biceps samen en rekt de spier aan de achterkant van je bovenarm, de triceps, uit. De biceps is de zogenaamde agonist of buiger, en de triceps is de antagonist of strekker. Hetzelfde zie je bij de quadriceps aan de voorkant van je bovenbeen en de hamstrings aan de achterkant. Het rekken van de triceps of de hamstrings is geen passief proces: de strekkers remmen de buigers af, zodat de beweging gecontroleerd verloopt. 

Sporten is een ballet van spieren. Als je een spierblessure oploopt, dan zal de revalidatie ook van meer spieren afhangen dan alleen maar van het geblesseerde exemplaar.

 

Pezen

Om hun kracht over te kunnen brengen, zitten de spieren aan de botten vast met ronde of platte pezen. De pezen in je knieholte of elleboogplooi voel je goed zitten. Spierpezen bestaan uit glad bindweefsel en zijn wit, doordat ze weinig worden doorgebloed. Beschadigde of overbelaste pezen genezen daardoor moeilijker dan spierblessures. Ontstekingsremmers hebben weinig nut bij overbelasting omdat het om een aftakelingsproces gaat en niet om een ontstekingsproces.

 

Botten

Onze botten zijn geen massieve of dode structuren. Ze leven en ze zitten vol gaten, om tegelijk licht, elastisch en sterk te zijn. Botten bevatten bloedvaten, zenuwen en merg dat bloedcellen aanmaakt, en ze veranderen voortdurend, zeker die van kinderen.

 

Gewrichten

De botten zitten aan elkaar vast met gewrichten die worden samengehouden door een kapsel en door banden. Net als de pezen bestaan die gewrichtsbanden of ligamenten uit taai bindweefsel.

 

Zenuwen

 


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden