RED's (triade van de vrouwelijke atlete)

RED's (triade van de vrouwelijke atlete)

RED-S staat voor ‘Relative Energy Deficiency in Sport’ of ‘Relatief energietekort in de sport’. Sinds 2014 vervangt de term het syndroom dat tot dan ‘Female Athlete Triad’ genoemd werd. Het betreft de soms levensgevaarlijke combinatie en wisselwerking van drie problemen bij sportende vrouwen: een verstoord eetpatroon, onregelmatige menstruatie en verminderde botdichtheid aangeduid.

Sommige meisjes in uithoudingssporten, sportactiviteiten per gewichtsklasse of sporttakken die sierlijkheid eisen (zoals ballet, turnen of kunstschaatsen) hongeren zich uit of braken. Het risico dat ze dat doen, neemt toe met het sportieve niveau. Het syndroom wordt vaak niet herkend. Let op symptomen als abnormale vermoeidheid, een droge huid of aantasting van het tandglazuur, als gevolg van het braken.

Als jonge meisjes of vrouwen hard trainen en te weinig voedingsstoffen innemen of binnenhouden, dan kan dat de puberteit uitstellen of de menstruatie verstoren. Menstruatiestoornissen en ondervoeding kunnen dan weer osteoporose veroorzaken. Met geduld en een samenwerking tussen de sportarts, gynaecoloog, voedingsdeskundige en psycholoog, kan de triade meestal worden rechtgetrokken.


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden