BUIKVET

Beste, ik heb me ook ingeschreven op de site van Goede Voornemens. Ik ben 43 jaar. Eigenlijk ben ik al begonnen in juni vorig jaar met diŽten en sporten om iets te vermageren (een 6-tal kg), een betere conditie te krijgen en om te proberen mijn buikvet te verliezen. Ik heb heel erg op mijn voeding gelet, heb vooral de koolhydraten verminderd, drink praktisch geen gesuikerde dranken meer, heel weinig snacks, veel groenten, meer eiwitten. Ik heb verschillende sporten gedaan: fietsen, spierversterkende oefeningen, met behulp van verschillende apps op de gsm (telkens in een opbouwend schema), zwemmen. Ik ben nu ook begonnen met een app om te leren een langere afstand te lopen (30 min lopen zonder stoppen is het doel). Ik ben een 5-tal kg kwijt, krijg opmerkingen dat ik er slanker uitzie, maar mijn buikvet blijft toch aanwezig. Wat kan ik het best doen om dat buikvet te verliezen? Alvast bedankt!


Je doet al ongeveer alles wat je moet doen qua voeding en sport. Dat je toegevoegde suikers vermijdt en geen crashdieet volgt om te vermageren, is alvast uitstekend. Wat de vetten betreft, moet je vooral transvetten (zoals je die vindt in koekjes en ander voorverpakt gebak en fastfood) bannen. Zorg ook voor een vezelrijke voeding. Zo hoef je vezelrijke koolhydraten (volkorenbrood en pasta, volle rijst etc.) niet te mijden.

Om vet te verbranden, is stevig wandelen of rustig joggen een goede methode. De duur van de inspanning is belangrijker dan de intensiteit ervan; om af te vallen kun je dus beter een uur stevig wandelen dan een half uur lopen. De vetverbranding komt immers pas na een half uur echt op gang.

Probeer ook rugsparende buikspieroefeningen – dus geen sit-ups maar de buik opspannen en spierversterkende oefeningen met halters; hier vind je enkele goede voorbeelden: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/buikspieroefeningen-waarbij-je-niet-moet-gaan-liggen~a322fb2c/

Een factor die vaak wordt vergeten in de strijd tegen buikvet is stress. Zorg daarom dat je acht uur slaap krijgt. Overdag yoga- en meditatieoefeningen doen, helpt ook tegen stress.

Buikvet op middelbare leeftijd helemaal wegkrijgen met gezonde voeding en lichaamsbeweging is niet eenvoudig en kost meestal (vele) maanden tijd. Wat je nu ervaart, is dus heel normaal. De opstapeling van buikvet komt met de leeftijd en is ook deels erfelijk bepaald. Hou er rekening mee dat het misschien niet mogelijk is om een perfecte platte buik te krijgen. Neem zeker niet je toevlucht tot pillen waarvan wordt beweerd dat ze je buikvet verminderen. Liposuctie gaat je probleem evenmin definitief oplossen.

Doordat je nu al gezond eet en lichaamsbeweging neemt, is het gezondheidsrisico van het buikvet dat je nog hebt beperkt, maar wellicht speelt ook het esthetische aspect een rol. Hou moed. Als je geduld hebt, doorgaat op de ingeslagen weg en rekening houdt met onze tips zal je buikvet zeker nog verminderen.

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden