RUGPIJN

Geachte, mijn uitdaging zit in het lopen dit jaar en meer bepaald het trailrunnen. Nu ik ben reeds verschillende jaren recreatief actief met lopen /koersfietsen en zoek telkens wel een doel. Sinds vorig jaar heb ik veel last van lage rugpijn en kamp ik met een hernia, waardoor ik bij ieder initiatief werd teruggefloten. Fietsen lukt jammer genoeg niet meer, het lopen probeer ik momenteel weer op te bouwen. Mijn vraag is of jullie me hierin advies kunnen geven? Vriendelijke groeten (naam vrouw)


Over het algemeen maakt stilzitten rugpijn erger. Als mensen die rugklachten hebben met de hulp van paracetamol hun pijn onder controle kunt brengen en daardoor in staat zijn tot enige lichaamsbeweging, dan kan dat de negatieve spiraal van pijn en inactiviteit doorbreken. Een goede conditie kan rugklachten ook helpen voorkomen.

 

Maar de ene rugklacht is de andere niet en een (acute) hernia is vaak een reden om tijdelijk te stoppen met sport. Uit je mail valt niet af te leiden of je rugprobleem al door een arts wordt behandeld en dus raden we je aan voorlopig alleen te wandelen of te zwemmen (bij voorkeur rugslag of rustige aquagym). Doe dat niet als de pijn erger wordt tijdens of na zo’n activiteit.

 

Je geeft aan dat fietsen niet meer lukt. Normaal kan dat wel, maar dan op een hometrainer of op een fiets die je met rechte rug kunt berijden. Zowat alle andere sportactiviteiten – en zeker ook trailrunning, vanwege de snelheid, de impact op de wervels en het oneffen parcours – zijn in jouw geval riskant en zonder meer af te raden zolang je geen groen licht hebt gekregen van een(sport)arts.

 

Het is dus belangrijk dat je je eerst laat onderzoeken door je huis- of sportarts voor je verder sport, om uit te sluiten dat je een medisch probleem hebt dat erger kan worden van een rugbelastende sportactiviteit als joggen, trailrunnen of fietsen met een racefiets. 

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden