REVALIDATIE

Hoe zit het met sporten na een knieoperatie? Wat is wel en niet meer mogelijk?


Dat hangt af van de operatie en de patiënt, dus daar valt geen algemeen peil op te trekken. Belangrijk in alle gevallen is dat de periode van inactiviteit zo kort mogelijk wordt gehouden en de sporter snel kan beginnen met revalidatie-oefeningen onder begeleiding of op instructie van de arts of fysiotherapeut.

Na de plaatsing van een knieprothese leren mensen vandaag al na twee dagen opnieuw stappen met krukken of een looprek. Ongeveer anderhalve maand zullen ze nog hulpmiddelen moeten gebruiken als ze buiten gaan wandelen. Fietsen op een hometrainer kan zodra de hechtingen weggehaald zijn, en buiten fietsen kan zodra de sporters zonder krukken kan lopen en de knie goed kan buigen. Dat geldt ook voor zwemmen en andere rustige niet-contactsporten zonder bruuske bewegingen zoals golfen, bowlen of dansen. Contactsporten en sporten met korte draaibewegingen die extra belastend zijn voor de knieën, zoals tennis, skiën, voetbal of volleybal, vallen af te raden na een knieprothese.

Operaties die minder ingrijpend zijn dan de plaatsing van een prothese hoeven geen bezwaar te zijn om later weer contactsporten of kniebelastende sporten te gaan beoefenen, maar pas nadat de arts dat uitdrukkelijk heeft goedgekeurd. Besef altijd dat er een groot verschil is tussen enerzijds de revalidatieoefeningen goed kunnen uitvoeren en anderzijds de draad van de normale sporttrainingen of competitie weer op te nemen.

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden