LOOPSCHOENEN VERVANGEN

Wanneer vervang ik het best mijn loopschoenen?


Loopschoenen verslijten uiteraard sneller naarmate je meer kilometers aflegt. Maar ook je lichaamsgewicht, je voettype en de ondergrond waarop je loopt spelen een rol: een harde ondergrond slijt de zolen sneller af dan een zachte, en een hobbelig loopparcours zet dan weer meer druk op de naden.

 

Loopschoenen takelen ook sneller af als ze vaak nat worden en vervolgens verkeerd worden gedroogd. Kunststoffen degraderen snel onder invloed van uv-licht, dus plaats ze (nat of droog) nooit in de zon. Laat ze niet aan de warmte maar aan de lucht drogen, desnoods voor een ventilator als je ze snel weer nodig hebt, en haal verwijderbare binnenzolen eruit tijdens het drogen.

 

Vervang je schoenen als:

  • ze hinderlijke en onherstelbare slijtage vertonen (gebruikssporen hoeven niet hinderlijk te zijn en een loslatend stukje zool kun je met secondelijm repareren)
  • ze niet meer comfortabel of instabiel aanvoelen tijdens het lopen
  • je de sluiting (veters of klittenband) geregeld moet bijtrekken

Mensen die winter en zomer tientallen kilometers per week afmalen, kunnen al na vier of vijf maanden nieuwe schoenen nodig hebben; andere, matiger sporters zingen het dan weer probleemloos drie jaar uit met hun paar. Doorsneelopers die wekelijks pakweg 15 kilometer afleggen, moeten het anderhalf tot twee jaar met hun loopschoenen kunnen stellen voor de demping beduidend afneemt. Over het nut van die demping zelf zijn de meningen verdeeld, maar het valt te vrezen dat een veerkrachtig bedoelde zool vanaf zowat 1200 kilometer merkelijk minder steun en stabiliteit zal bieden.

 

Loopschoenen – of ze nu superveerkrachtig of juist minimalistisch zijn – moeten vooral goed passen en stabiel aanvoelen tijdens het lopen, zonder ergens te knellen. Dat moet overigens van bij de aanschaf zo zijn; sporters denken soms dat ze nieuwe loopschoenen moeten “inlopen”, maar als nieuwe schoenen niet meteen lekker en stevig aanvoelen zonder ergens pijn te doen, dan zijn het geen geschikte schoenen voor jouw voeten of jouw loopstijl.

 

Als mensen loopschoenen kopen, dan laten ze zich soms verleiden door bijzaken als kleur, design of prestige (terwijl duurder lang niet altijd beter of duurzamer is). Mogelijk zijn er daardoor meer problemen met nieuwe maar slecht passende loopschoenen dan met enigszins versleten maar nog goed zittende exemplaren. 

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden