LANGE AFSTANDLOPEN

Beste, ik heb mijn eerste halve marathon gelopen in oktober 2017. Ik heb daarna lange tijd gesukkeld met een blessure (trochanter bursitis) waardoor ik niet meer kon lopen. In mei 2018 ben ik beginnen crossfitten en koersfietsen met mijn vriend. We gingen tot september zeker 5x per week crossfitten. Ik ben in september van job verandert, ben bij het bedrijf van mijn vriend gaan werken en ik doe nu weken van minstens 60u. Ik ben nog amper kunnen gaan crossfitten sinds ik van job veranderd ben. Ik doe mijn job heel graag maar ik wil ook werken aan mijn mind en lichaam. Ik zou heel graag mijn 2e halve marathon doen in oktober 2019 en 9kg vermageren. Maar ik weet niet hoe ik het consequent inplannen van trainingen samen met mijn vriend moet doen. Mijn lichaam verandert en ik word er heel onzeker over. Ik heb wat hulp nodig :). Mvg, (Naam vrouw)


Op basis van je mail krijg ik het beeld van een jongleur die zeven borden tegelijk draaiende wil houden. Je wil én afvallen, én een halve marathon kunnen lopen, én samen met je vriend trainingen kunnen plannen én werkweken van minstens 60 uur kunnen kloppen. Dat alles in periode waarin je vaststelt dat je lichaam aan het veranderen is. Geen wonder dat je onzeker wordt.

 

Als je daadwerkelijk zo’n lange werkdagen maakt, bots je op de grens dat een dag maar 24 uren telt. Ik ga ervanuit dat je werksituatie niet gauw zal veranderen, te meer omdat je dat werk graag doet, maar accepteer dan ook dat je niet nog eens dagelijks kunt gaan trainen, laat staan samen met je vriend.

 

Ga even terug naar af en bouw alles weer langzaam op:

Probeer in het weekend een vast moment te plannen om samen met je vriend te gaan crossfitten. Dan heb je alvast dat regelmatige, intensieve sportmoment samen.

 

Probeer doordeweeks nog 2 momenten te vinden, tussen de middag bijvoorbeeld, waarop je kunt sporten zonder dat je rekening hoeft te houden met anderen: joggen, fietsen, zwemmen… Begin heel rustig en verhoog de duur of snelheid van je trainingen niet met meer dan 10% per week.

 

Bedenk dat een stevige wandeling ’s avonds, bijvoorbeeld 45 minuten tegen 5 of 6 km/u, zowel goed is om af te vallen (beter dan een kortere, intensievere inspanning) als om mentaal fris te blijven.

 

Vraag je af of je jezelf wel een dienst bewijst om een target als een halve marathon lopen in oktober voor ogen te houden. Mogelijk heb je dat nodig om jezelf te motiveren, maar zoals je zelf al zei: je lichaam is aan het veranderen en dan is fit en gezond blijven, je lekker in je vel en in je hoofd voelen, belangrijker dan een of andere prestatie leveren. Ik benadruk dat omdat je al eens een hardnekkige blessure hebt gehad die mogelijk een symptoom van overbelasting was. Het laatste wat je wil is in datzelfde sukkelstraatje belanden.

 

Dus: leg de lat wat lager, door wat minder vaak dan vijf keer in de week te trainen, maar wel regelmatig en zonder jezelf extra druk op te leggen.

 

Omdat je ook aan je ‘mind’ wil werken: ik geef je de raad om yoga en meditatie in te bouwen in je drukke planning. Dat hoeft acht niet veel opleiding of tijd te kosten. Het internet staat vol met filmpjes (Yoga with Adriene bijvoorbeeld is uitstekend) waarmee je jezelf eenvoudige oefeningen kunt leren. Hetzelfde geldt voor korte meditatiesessies (van enkele minuten) die je makkelijk tussendoor kunt doen. Yoga en meditatie zijn goed tegen stress en kunnen helpen om jezelf niet te verliezen in al je professionele en sportieve ambities.

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden