Lights

Down en CP: vaak voorkomende beperkingen


Down en geestelijke vertraging

Kinderen met het syndroom van Down ontwikkelen zich langzamer — verstandelijk én lichamelijk — en hebben vaak nog andere afwijkingen. Zo heeft bijna de helft een hartaandoening. Ze lopen ook een hoger risico op problemen met de luchtwegen, de zintuigen, de spraak, de motoriek en de afweer. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor sporters en dus vonden artsen lange tijd dat down en sporten niet samengingen, temeer omdat veel downkinderen slappe nekspieren hebben. Onderzoek heeft intussen echter aangetoond dat mensen met down echt niet aan de kant hoeven te blijven. Wel moet er bij contactsporten extra op worden gelet dat ze de technieken goed aanleren, om zo het risico op een nekletsel laag te houden.

Sporten helpt ze ook om een correct gewicht te halen of te bewaren. Zwaarlijvigheid komt vaak voor bij volwassenen en kinderen met down, doordat ze in rust minder energie verbranden en soms meer eten dan ze nodig hebben. Drie uur extra beweging per week kan hun vetmassa verlagen. Het kan ze ook vrolijker en socialer maken, en hun coördinatie verbeteren.

Mensen met Down kunnen zowel individueel als in een team sporten, en zowel bij gewone als bij exclusieve clubs. Het enige wat ze nodig hebben is een trainer die hun mogelijkheden interessanter vindt dan hun beperkingen.

 

Hersenverlamming

Cerebrale parese (CP) of hersenverlamming is een stoornis in de lichaamshouding en -beweging door een beschadiging of ziekte vóór of tijdens de geboorte. Vaak is spasticiteit een direct gevolg. Ongeveer twee op de duizend kinderen heeft een vorm van hersenverlamming. Bij sommige mensen is dat enkel te zien als ze rennen; andere CP-ers kunnen amper rechtop staan.

In een studie werd aangetoond dat een fitnessprogramma van acht maanden de fitheid en levenskwaliteit van mensen met CP duidelijk verbetert. Sommige van hen met een milde vorm van CP kunnen in gewone sporten terecht, maar boccia — een werpsport die sterkt lijkt op petanque — kan zelfs in geval van een heel zware hersenverlamming een fijne sport zijn.

 


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden