Lights

Kanker en Sport

Kanker en beweging 

Inleiding 

Jaarlijks krijgen meer dan 68.000 mensen de diagnose van kanker. Een op de drie mannen en één op de vier vrouwen krijgt voor de leeftijd van 75 jaar kanker. Dit aantal zal wellicht toenemen ten gevolge van onder andere de vergrijzing en vroegtijdige opsporing. De meest voorkomende kankergevallen betreffen borst-, prostaat-, long-, en dikkedarmkanker. Daarnaast bestaan er evenwel nog meer dan 100 andere types kanker.

Reeds sinds de jaren ’60 worden er studies gedaan naar het belang van lichaamsbeweging en sport bij kanker. Waar aanvankelijk werd gefocust op de rol van sport als hulpmiddel om kanker te voorkomen, bleek uit latere onderzoeken ook het belang van beweging tijdens de behandeling en revalidatie. Niet alleen het effect van fysieke activiteit op de levenskwaliteit tijdens de behandeling werd onderzocht, maar ook het effect op het resultaat van de behandeling zelf. De laatste jaren worden eveneens adviezen gepubliceerd rond fysieke activiteit en sport na de behandeling, voor overlevenden van kanker.

 

Wat is kanker?

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen die gestuurd worden door onze genen. Die genen bepalen wanneer cellen moeten groeien, delen, actief zijn of doodgaan. Soms beginnen cellen echter ongecontroleerd te groeien en te delen. Dan ontstaat er een tumor. Er bestaan twee soorten tumoren:

Goedaardige tumoren: deze tumoren blijven binnen het weefseldeel waarin ze zijn ontstaan. Ze zijn doorgaans niet levensbedreigend en worden niet aangeduid met de term ‘kanker’.

Kwaadaardige tumoren: deze tumoren kunnen omliggend weefsel binnendringen (invasie) of zich verspreiden in het lichaam (uitzaaiing).

Kanker is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende ziekten die per orgaan sterk verschillen qua origine, celtype, biologisch gedrag, behandeling en prognose. De meeste vormen van kanker worden genoemd naar het orgaan of het weefsel waarin ze zijn ontstaan: huidkanker, borstkanker, lymfekanker…

Als mensen met of na kanker willen sporten, zijn daar doorgaans diverse andere personen bij betrokken: gezins- en familieleden, vrienden, zorgverleners, andere sporters en soms ook trainers. Het is belangrijk dat al die mensen de adviezen over sport en kanker kennen en begrijpen.

 


Onderliggende pagina's:

Waarom bewegen?
Wanneer bewegen?
Welke fysieke activiteiten?
Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen
Informatiebrochures Kanker & Sport

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden