Lights

Opnieuw veilig starten met sporten

Op 4 mei 2020 werd een eerste stap gezet in de versoepeling van de coronamaatregelen. Voor de sportsector betekende dit dat er opnieuw meer sportbeoefening mogelijk werd, onder enkele duidelijke beperkende voorwaarden. De Nationale Veiligheidsraad (NVR) liet meer buitensport toe, met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen in verband met afstand en hygiëne. Je kon opnieuw sporten samen met maximaal 2 extra sportpartners die niet onder jouw dak wonen en die steeds dezelfde moeten zijn. De sportsector was alvast tevreden met de stapsgewijze heropstart en zal al het mogelijke doen om Vlamingen de kans te geven om op een veilige en gezonde manier te sporten en te bewegen.

Uiteraard bleef de regel inzake social distancing, met name 1,5 m afstand houden, van kracht evenals de nodige handhygiëne vóór en na het sporten. Ook het sportmateriaal moet vóór en na het sporten steeds proper gemaakt worden. De versoepeling vanaf 4 mei gaf de sportende Vlaming een nieuw perspectief. Niet alleen atletiek, zeilen, golf of tennis werd weer mogelijk, maar ook oefenen op balgevoel, techniek en shots in balsporten kon opnieuw, net zoals de meeste andere sporten. Competitie bleef evenwel verboden. Voorlopig bleven ook de kleedkamers, douches en kantines aan de sportaccommodaties gesloten. Toiletten mochten vanaf 4 mei opengaan, bij voorkeur zelfs, omdat je je handen het best ter plekke wast aan de wastafels. Als ze opengaan, is het uiteraard noodzakelijk dat de uitbaters ervan de hygiëne kunnen garanderen. Verhuur of verkoop van sportmateriaal was niet toegestaan vanaf 4 mei. Dit werd wel terug mogelijk vanaf 11 mei.

Bij de aankondiging van de maatregelen die ingingen op 4 mei werd gesteld dat er vanaf 18 mei een volgende stap zou worden gezet in de versoepeling van de coronamaatregelen en dat er opnieuw meer sportieve activiteiten mogelijk zouden zijn. Sport Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid, Gezond Sporten Vlaanderen, de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen en de FitnessOrganisatie vormen samen de klankbordgroep voor de heropstart van de sportsector. Deze klankbordgroep werkte in overleg met het kabinet van minister Weyts een stappenplan uit voor de heropstart van de sportsector. Dit stappenplan werd in de week van 4 mei bezorgd aan de Groep van Experts die belast is met de Exit Strategie (GEES). Deze leidraad is een concrete doorvertaling van dit stappenplan. We werkten dit samen uit om de tweede stap in de heropstart van de sportsector proactief voor te bereiden zodat we in federale ‘fase 2’ op een veilige en verantwoorde manier van start kunnen gaan.

Bekijk hier de volledige leidraad voor een verantwoorde heropstart van de sportsector


Onderliggende pagina's:

Protocollen ter ondersteuning van een verantwoorde heropstart

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden