Lights

Eetproblemen in de sport

Topsporters zijn heel prestatiegericht. Daarbij telt elk detail. Maar soms zijn (top)sporters zo intens bezig met trainen, sporten, winnen, gewicht en eten dat dit het leven volledig overneemt. Twijfel over het lichaam of het gewicht, gecombineerd met weinig of ongecontroleerd eten, kan leiden tot een eetprobleem. Of in zeer ernstige gevallen tot een eetstoornis.

Diverse internationale studies tonen aan dat topsporters een iets hoger risico hebben om een eetprobleem te ontwikkelen in vergelijking met wie niet aan topsport doet. Dit blijkt voornamelijk het geval voor vrouwelijke elitesporters binnen bepaalde sporttakken zoals duursporten, esthetische sporten, sporten met gewichtscategorieën, enz.

Sport Vlaanderen heeft samen met Eetexpert vzw een infosite ontwikkeld waar de verschillende soorten eetproblemen worden besproken en waar atleten, trainers en ouders een leidraad meekrijgen om tijdig de signalen te herkennen. De website wordt als volgt opgebouwd:

  1. Eetproblemen in de sport. Ook in Vlaanderen?
  2. Welke eetstoornissen komen het vaakst voor?
  3. Ben je een (top)sporter?
  4. Ben je een trainer of betrokken bij de omkadering van een (top)sporter?
  5. Ben je ouder van een (top)sporter?

 

De informatie is bedoeld als sensibilisering voor eetproblemen in de (top)sport en is geen vervanging voor advisering of behandeling bij professionele hulpverleners.

 


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden