Lights

Vegetarische en veganistische voeding

IS EEN VEGETARISCHE OF VEGAN VOEDING GESCHIKT VOOR EEN SPORTER?

Vegetariërs eten vaak meer koolhydraten dan niet-vegetariërs en dit is in theorie ideaal voor training en herstel vooral voor duursporters. Maar tot nu toe werd niet bewezen dat een vegetarisch dieet beter zou zijn voor de prestatie.

Er zijn heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan een goed gebalanceerde vegetarische voeding. Als er voldoende energie en eiwit wordt geleverd en de voeding bovedien koolhydraatrijk is, is het ideaal als sportvoeding, maar er zijn toch diverse werkpunten die verbonden zijn aan het vegetarisch dieet voor sporters

Het is zinvol om een aantal zaken na te gaan alvorens deze vraag te beantwoorden.

Levert deze voeding voldoende energie?

Vegetarische voeding is rijk aan vezels en kan daardoor sneller voor verzadiging zorgen. Kinderen en adolescenten die intensief sporten kunnen daardoor soms moeilijk de nodige energie halen uit hun voeding. Extra aandacht voor energiedense voedingsmiddelen kan helpen. Peulvruchten, volle granen, sojabonen, groenten en fruit zijn vezelrijk en zorgen zo snel voor een verzadigingsgevoel. Door de consumptie van noten en zaden stijgt de energiedensiteit.

Levert deze voeding voldoende eiwit?

Vegetarische voeding levert, als ze evenwichtig is samengesteld, over het algemeen ruim voldoende eiwit, ook voor sporters. Veganisten combineren best de hele dag door hun plantaardige keuzes om zo tot een volwaardige inname te komen. Maar omdat plantaardige eiwitten minder goed verteerd worden dan dierlijke is de behoefte 10% hoger dan deze van niet-vegetariërs. Voor lacto-ovovegetariërs is er geen enkele moeilijkheid om voldoende eiwit in het dieet te stoppen.

Het probleem stelt zich bij zware krachtsporters die grote volumes peulvruchten, noten, tofu, tempeh, vleesvervangers en sojadrink zullen moeten verorberen om hun eiwitbehoefte te dekken. 

Wat met andere voedingsstoffen?

Omdat bepaalde mineralen zoals zink, ijzer en mogelijk calcium in een vegetarische voeding een lagere biologische beschikbaarheid hebben, zijn de dagelijkse aanbevelingen mogelijk hoger dan deze voor niet vegetariërs. Vooral ijzer is een mineraal dat aandacht vraagt. Bij vegetarische sporters, vooral bij vrouwen kan omwille van de lage biologische beschikbaarheid, ijzergebrek of anemie voorkomen.

Maar ook vitamine B12, omega 3-vetzuren, jodium en vitamine D zullen voldoende aandacht moeten krijgen. Zeker als men veganist is. 

Tags: KOOLHYDRATEN VEGETARISCH VEGAN

Onderliggende pagina's:

Voedingstips voor vegetarische sporters

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden