Lights

G-sport

Omdat onze maatschappij almaar inclusiever wordt en niemand wil herleiden tot één lichamelijk of geestelijk kenmerk, staat G-sport voor elke vorm van sport voor en door mensen met een beperking. En dat zijn er meer dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 23 procent van alle Vlamingen een handicap of beperking heeft en dat zowat 12 procent van de bevolking zich hierdoor beperkt voelt in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De G staat dan ook terecht voor geïntegreerd, gelijkwaardig en grensverleggend sporten.

Ongeveer de helft van de mensen met een beperking doet regelmatig aan sport. Bovenaan de top vijf van populairste sporten bij de personen met een beperking staat zwemmen, gevolgd door fietsen, wandelen, fitness en voetbal.

Sport – zowel G-sport als sportactiviteiten in gezelschap van personen zonder een belangrijke beperking – versterkt hun fysieke en mentale conditie, verhoogt hun zelfredzaamheid, verbetert hun humeur  en bezorgt deze mensen een groepsgevoel dat van onschatbare waarde kan zijn voor hun welzijn.

Steeds meer reguliere sportverenigingen hebben oog voor mensen met een beperking, nemen hen op in hun dagelijkse werking of richten een G-sportafdeling op. Toppers in de G-sport zijn populairder dan ooit bij het brede publiek. Paralympische medaillewinnaars als rolstoelracer Marieke Vervoort of tafeltennisser Florian Van Acker zijn BV’s geworden. 

Tags: BEPERKING G-SPORT

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden