Lights

De kortetermijnaanpak

In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn dat een competitiesporter 1 tot 2 dagen voor een wegingbeperkt, snel en kortstondig gewicht verliest. ‘Beperkt’ betekent: hooguit 2 % van je lichaamsgewicht. Een normaal gevoed en gehydrateerd lichaam verdraagt dat doorgaans probleemloos, zolang je voor en na die 2 dagen maar evenwichtig blijft eten en drinken. 

Om zo’n acute gewichtsdaling te halen is de combinatie van een matige energiebeperking, een restenarme voeding en een milde dehydratatie de gebruikelijke strategie.

Matige energiebeperking

Meestal wordt de training afgebouwd naarmate de wedstrijd nadert. Dat noemen we ‘tapering’. De energie-inname moet evenredig en met mate worden verminderd. 

Restenarm eten 

Tijdelijk minder vezels eten kan je gewicht verlagen. Dat is niet gezond en de maatregel mag dan ook maximaal 3 dagen worden toegepast; daarna moet je weer overschakelen op vezelrijke voeding. 

Om vezels in je voeding te beperken kun je bijvoorbeeld:

·     bruinbrood vervangen door witbrood,

·     minder fruit en groenten eten,

·     ontbijtgranen, zoals muesli, vervangen door gepofte rijst,

·     aardappels vervangen door witte rijst of witte deegwaren.

Meer zweten en minder drinken 

De meest toegepaste methode om snel gewicht te verliezen is wat minder vocht innemen, in combinatie met meer zweten. Extra transpireren kan door naar de sauna te gaan, extra te trainen of in een zweetpak te sporten. Hoe groter het vochtverlies, hoe negatiever de impact op je conditie. Op eigen houtje laxeermiddelen of vochtafdrijvende (verboden diuretica) medicijnen inzetten, kan verwoestend zijn voor de gezondheid en de conditie en is dus ten zeerste af te raden. 


Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden